петък, 6 декември 2013 г.

Салата от зеленчуци, риба тон и тестени спирали

ЗА 4 ПОРЦИИ
250 г зелен боб
1 глава лилав лук
250 г тестени спирали (ако има - цветни)
1/2 китка магданоз
1/2 връзка босилек
6 с.л червен винен оцет
3 с.л. зехтин, млян черен пипер
15 коктейлни доматчета (Чери)
2 консерви риба тон (80г)
10 бр. черни маслини
босилек за украса

1. Измиваме, изчистваме и нарязваме зеления боб на парчета по около 5 см. Изчистваме и нарязваме на тънки кръгчета лука.

2. Сваряваме до непълно омекване тестото в подсолена вода съгласно указанията на опаковката. 7 минути преди приключване добавяме зеления боб и варим заедно. Сваляме тенджерата от огъня. Добавяме лучените кръгчета и прецеждаме през гевгир. Изплакваме със студена вода.

3.Измиваме, подсушаваме и нарязваме на ситно подправките. Смесваме в отделен съд оцета, зехтина, черния пипер и солта. После добавяме подправките.

4. Овалваме в сместа отцедените спирали и зеленчуци. Измиваме и разрязваме на половинка доматчетата, отцеждаме рибата и разкъсваме на малки парченца. Нарязваме на ивички маслините и махаме костилките. Добавяме всичко към салатата, объркваме добре и наръсваме с босилек.

ВАРИАНТ
Вместо спирали можем да приготвим салатата със 150г дългозърнест ориз, като добавим повече зеленчуци и/или бяло козе сирене

Хранителна стойност/за порция/: 440kcal/1840kJ  17г белтъчини  15г мазнини  57г въглехидрати 

Няма коментари:

Публикуване на коментар