ЗА 8 ПОРЦИИ
6 половинки сушени кайсии
200г дългозърнест ориз
сол
250г пуешки гърди
4 стръка зелен лук
4 домата
1 връзка див чесън
50г фъстъци
5 с.л. фъстъчено масло (от биомагазин)
1 с.л. къри на прах
4 с.л. червен винен оцет
млян черен пипер
1. Накисваме кайсиите в 100мл вода, покриваме и оставяме за около 1 час. Изваждаме ги от водата, нарязваме ги, а водата запазваме.
2. Сваряваме ориза до непълно омекване в обилно количество подсолена вода. Отцеждаме и оставяме да изстине.
3. Измиваме, подсушаваме и нарязваме пуешкото на дебели колкото пръст жулиени. Изчистваме зеления лук, измиваме и нарязваме на тънки кръгчета.
4. Попарваме, обелваме и нарязваме на осем парчета доматите. Измиваме, подсушаваме и нарязваме на тънки кръгчета дивия лук. Надробяваме на едро фъстъците.
5. В тиган пържим около 2 минути месото на силен огън в олиото, като разбъркваме многократно. Добавяме кърито и кайсиите и пържим няколко минути заедно. Добавяме оцета и запазената вода, кипваме и оставяме сместта да се охлади.
6. В купа слагаме ориза, зеления лук, доматите и фъстъците. Добавяме медсото с кайсиите и сока и объркваме добре. Наръваме със сол, черен пипер и предлагаме с хляб.
Хранителна стойност за порция: 280kcal/950kJ 11г белтъчини 10г мазнини 22г въглехидрати
Няма коментари:
Публикуване на коментар