петък, 12 април 2013 г.

Салата от фузили

ЗА 6 ПОРЦИИ
500г фузили (малки спираловидни макарони), сол
3 моркова
300г броколи
2 червени или зелени чушки
3 стръка стъбло на целина
1 глава лук
ЗАЛИВКА
1 връзка магданоз
1 връзка копър
200мл кисело мляко
100 мл майонеза
сока на 1/2 лимон
сол, млян черен пипер

1. Сваряваме фузилите съгласно указанията на опаковката в обилно количество вода, но без да ги разваряваме. Изчистваме морковите и ги нарязваме на тънки кръгчета. Измиваме броколите, изчистваме ги и ги разделяме на розички. В последните 3 минути към физулите добавяме морковите и броколите и варим всичко заедно. После прецеждаме, изплакваме във студена вода и отцеждаме добре.

2. Измиваме двете чушки и ги нарязваме на ивици. Измиваме стръковете целина, нарязваме ги на тънки кръгчета. Изчистваме лука и го нарязваме на кубчета. В голяма купа смесваме зеленчуците и фузилите.

3. За заливката измиваме магданоза и копъра. Нарязваме магданоза на ситно, накъсваме листенцата на копъра. Смесваме зелените подправки с киселото мляко, майонезата и лимоновия сок, после посоляваме и подправяме с черен пипер.

4. Половината от заливката изливаме върху зеленчуково-тестената смес и объркваме добре. Покриваме и оставяме поне за 1 час в хладилника. Останалата заливка държим също на студено и при сервиране я поднасяме заедно със салатата в отделно съдче.

Хранителна стойност за порция: 410kcal/1700kJ  12г белтъчини  7г мазнини  73г въглехидрати

Няма коментари:

Публикуване на коментар