четвъртък, 27 февруари 2014 г.

Лека картофена салата


ЗА 4 ПОРЦИИ
САЛАТА
800г картофи (от неразваряващ се сорт)
100г пресен спанак
1 глава лилав лук
10 черни маслини

ЗАЛИВКА
200 мл заквасена сметана
130 мл кисело мляко
2 скилидки чесън
сол, млян черен пипер

И ОЩЕ
250г чери домати

1. Измиваме картофите и ги заливаме с вода - колкото да ги покрие. Сваряваме ги за около 30 минути. Междувременно изчистваме и измиваме спанака и го подсушаваме. Оставяме няколко красиви листа настрани, а останалите нарязваме на тънки ивици. Обелваме лука и го нарязваме на кубчета. Изваждаме костилките на маслините и ги нарязваме на парчета.
2.Смесваме сметаната и киселото мляко за заливката. Добавяме пресования чесън. Измиваме, подсушаваме и нарязваме на ситно магданоза или дивия чесън, после ги пробавяме към заливката, посоляваме и наръсваме с черен пипер.
3. Отцеждаме картофите, изплакваме със студена вода, оставяме да поизстинат, обелваме и ги нарязваме на по-големи кубчета или кръгчета. Смесваме картофите, спанака, лука и маслините със заливката.
4. Измиваме доматчетата и ги разрязваме на две. Прехвърляме салатата в плато, в което ще я поднасяме и я украсяваме със спаначени листа и доматчета

Хранителна стойност за порция: 290 ксал/1200 kJ  9 г белтъчини 8 г мазнини 47 г въглехидрати

Няма коментари:

Публикуване на коментар