неделя, 31 март 2013 г.

Топла салата от картофи и броколи



ЗА 6 ПОРЦИИ
1 кг картофи
350г броколи
1 голяма глава лук
1 скилидка чесън
4с.л. зехтин
1/2 ч.л. сушена мащерка
настърганата кора на 1 лимон
млян черен пипер, сол

1. Измиваме внимателно картофите с четка. После ги нарязваме на кръгчета с дебелина 1 см, Варим ги 10 минтути в обилно количество вода.

2. През това време изчистваме броколите и ги разделяме на розички. Добавяме към картофите и варим 5 минути, докато станат полумеки. Прецеждаме и отцеждаме сместта от картофи и броколи.

3. Обелваме лука и чесъна. Нарязваме лука на тънки кръгчета, а чесъна - на много ситно.

4. Нагряваме 2с.л. зехтин и задушаваме в него лука до прозрачно за 10 минути. Добавяме чесъна и мащерката и като бъркаме непрекъснато, задушаваме още 1-2 минути. Добавяме сместта от картофи и броколи, объркваме и после подправяме с лимонова кора, сол, черен пипер и 2 с.л. зехтин. Захлупваме и оставяме да престои докато картофите се охладят.

ВАРИАНТ
Огретен от броколи и картофи: Настъргваме приготвената салата и настъргано сирене ементал и запичаме за около 15 минути във фурната на 200°С (за газ 3-4 степен)

Хранителна стойност за порция: 200kcal/850kJ  5г белтъчини  6г мазнини  35г въглехидрати

Няма коментари:

Публикуване на коментар