неделя, 31 март 2013 г.
Топла салата от картофи и броколи
ЗА 6 ПОРЦИИ
1 кг картофи
350г броколи
1 голяма глава лук
1 скилидка чесън
4с.л. зехтин
1/2 ч.л. сушена мащерка
настърганата кора на 1 лимон
млян черен пипер, сол
1. Измиваме внимателно картофите с четка. После ги нарязваме на кръгчета с дебелина 1 см, Варим ги 10 минтути в обилно количество вода.
2. През това време изчистваме броколите и ги разделяме на розички. Добавяме към картофите и варим 5 минути, докато станат полумеки. Прецеждаме и отцеждаме сместта от картофи и броколи.
3. Обелваме лука и чесъна. Нарязваме лука на тънки кръгчета, а чесъна - на много ситно.
4. Нагряваме 2с.л. зехтин и задушаваме в него лука до прозрачно за 10 минути. Добавяме чесъна и мащерката и като бъркаме непрекъснато, задушаваме още 1-2 минути. Добавяме сместта от картофи и броколи, объркваме и после подправяме с лимонова кора, сол, черен пипер и 2 с.л. зехтин. Захлупваме и оставяме да престои докато картофите се охладят.
ВАРИАНТ
Огретен от броколи и картофи: Настъргваме приготвената салата и настъргано сирене ементал и запичаме за около 15 минути във фурната на 200°С (за газ 3-4 степен)
Хранителна стойност за порция: 200kcal/850kJ 5г белтъчини 6г мазнини 35г въглехидрати
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар