неделя, 31 март 2013 г.

Супа от свежи подправки



ЗА 4 ПОРЦИИ
1/2 глава целина (около 250г)
1 връзка зелен лук
20г масло, 1-2 с.л. бяло брашно
80 мл студен зеленчуков бульон
(от 2 кубчета)
2 връзки смесени зелени подправки
(например магданоз, див чесън, див кервиз, девесил)
млян черен пипер
2 с.л. прясна сметана
няколко листа мента за украса

1. Почистваме главата целина и я нарязваме първо на филии, а после на 1-2 см кубчета. Изчистваме, измиваме и нарязваме на кръгчета зеления лук заедно с перата.
2. Задушаваме в масло на тих огън зеления лук и целината. Наръсваме с брашното и бъркайки, запържваме. Заливаме с бульона и варим на тих огън около 10 минути - докато целината омекне.
3. През това време измиваме, подсушаваме и откъсваме листенцата на подправките. Изваждаме няколко кубчета целина от супата и ги оставяме настрани. Слагаме половината от подправките в супата и разбиваме.
4. Слагаме в супата останалите подправки и кубчетата целина, добавяме сол и черен пипер и кипваме още веднъж. Измиваме и нарязваме на ивици листата от мента. Сипваме сметаната в супата, наръсваме с листа от мента и сипваме веднага. Подходящи към тази супа са топли препечени филийки хляб.


Хранителна стойност за порция: 130kcal/560kJ   4g белтъчини   9г мазнини   13г въглехидрати

Няма коментари:

Публикуване на коментар