неделя, 31 март 2013 г.
Кремсупа от ендивия
ЗА 4 ПОРЦИИ
2 глави ендивия (всяка по около 350г)
сол, 1 глава лук
40г масло, 1-2 с.л. брашно
750мл зеленчуков бульон (от 1/2 кубче)
200мл прясна сметана
млян черен пипер
настъргано индийско орехче
малко лимонов сок
1. Изчистваме салатите, нарязваме ги на половинки, после на ивици. Измиваме ги добре. Сърцевината на ендивията не се използва, защото е горчива. Останалото варим в обилно количество подсолена вода. Отцеждаме, изплакваме със солена вода и пак отцеждаме добре.
2. Изчистваме и нарязваме на ситно лука и го запържваме до прозрачно в маслото. Наръсваме с брашното и като бъркаме постоянно, пържим до златисто. Заливаме с бульона и сметаната и варим 10 минути без похлупак.
3. Отделяме 2 с.л. от нарязаната салата. Останалите слагаме в супата - варим 5 минути, миксираме и кипваме.
4. Посоляваме, подправяме с черен пипер, индийско орехче и лимонов сок. Разпрделяме по купички или чинии и наръсваме с оставените настрани ивици от салата.
ВАРИАНТ
Вместо ендивия можем да използваме и обикновена зелена салата. Преди да миксираме, добавяме босилек, рукола, магданоз или зелен лук.
Хранителна стойност за порция: 280 kcal/1160kJ 8г белтъчини 26г мазнини 6г въглехидрати
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар