понеделник, 7 май 2012 г.

Зеленчукова супа със зелени аспержи

ЗА 4 ПОРЦИИ
500 г зелени аспержи
2 стръка от целина
3 малки тиквички (цукини)
2 моркова
4 картофа
4 големи домата
1 глава лук
1 скилидка чесън
20 г масло
2 кубчета месен бульон
сол, млян черен пипер
1 връзка магданоз

1. Почистваме аспержите (зелените аспержи се белят само, ако повърхността им е лоша. В противе нслучай е достатъчно да се отреже краят и да се обели само долната част), като им отрязваме краищата и ги нарязваме на парчета с дължина около 4 см. Разкъсваме целината по дължината на нишките, измиваме и махаме по-грубите влакна отдолу нагоре. Измиваме тиквичките и ги нарязваме на ивици.
2. Обелваме и нарязваме на кубчета морковите и картофите.Сваряваме доматите, охлаждаме ги в студена вода, обелваме ги и ги нарязваме на кубчета. Нарязваме на дребно лука и чесъна.
3. Разтопяваме маслото в тенджера и изпържваме лука и чесъна до прозрачност. Добавяме морковите и картофите и задушаваме за кратко всичко заедно. Доливаме 1 л вода и добавяме кубчетата бульон. Варим 10 минути на слаб огън.
4. Добавяме и останалите зеленчуци, слагаме подправките и варим до омекване. Измиваме магданоза, изсушаваме го и нарязваме на ситно листенцата без стъблата. Поръсваме с него готовата супа.

СЕРВИРАНЕ
Подходящи за супата са вкусният хляб и сиренето пармезан.

ПОДГОТОВКА
30 минути

ВАРЕНЕ
20 минути

Хранителна стойност за порция: 170kcal/700kJ  8г белтъчини  4г мазнини  27г въглехидрати

Няма коментари:

Публикуване на коментар